Андре Марі Ампер

e-mail Друк

Французький фізик, творець основ електродинаміки — так його називають, саме цим він відомий. Проте хтозна — можливо, Андре Ампер міг би стати геніальним поетом чи біологом. В юності він обожнював читати художню літературу, а в останні роки життя захоплювався біологією та геологією. Утім, перемогли все ж таки фізико-математичні науки. Що й казати — до 12 років малий Андре самостійно опанував основи вищої математики!

Андре Марі Ампер, народився 20 січня 1775 р. в Ліоні, був другою дитиною багатого купця Жана Жака Ампера і його дружини Жанни Антуанетти Десютье-Сарсе Ампер. Батько хлопчика не вірив в академічну освіту, і тому бажав, щоб син навчався у самої природи. Жан Жак Ампер зачитувався філософськими працями Жана Жака Руссо, і ці теорії лягають в основу освіти Андре.

Майже все дитинство батько завжди був поруч з сином і направляв його в навчанні. Юний Ампер проявляє великий інтерес до математики і геометрії, але, на його превеликий жаль, у домашній бібліотеці виявляється занадто мало книг з цим наук. І тоді батько відводить сина в міську бібліотеку Ліона, а кращого місця для хлопчика і придумати було не можна. Єдиною перешкодою на шляху до бажаним знань стає те, що більшість праць написано латинською. Щоб задовольнити свій інтерес до математики, Ампер вирішує вивчати латинь. Хлопчик виріс на працях Леонарда Ейлера і Даніеля Бернуллі.

Особисте життя

Коли Французька революція увійшла в свою вирішальну стадію, Ампер був ще зовсім юним, і все те, що відбувалось, залишило глибокий слід у його душі. Після формування нового революційного уряду, його батька обирають світовим суддею р. Ліона. Але революція призводить до цілої низки трагічних подій у його житті.

Через політичні розбіжності, Жана Жака заарештовують, а 24 листопада 1793 р. відправляють на гільйотину. Андре так важко переживає смерть батька, що навіть залишає вивчення «Аналітичної механіки»” і на цілих вісім місяців закидає праці з математики.

До життя він повертається тільки тоді, коли зустрічає Жюлі, в яку закохується з першого погляду. Заручини Андре Марі Ампера і Жюлі Каррон відбулася в 1797 р., і, щоб забезпечити майбутній сім’ї гідне матеріальне становище, наречений береться давати уроки з математики. У 1799 р. Андре і Жюлі одружуються, а в 1800 р. народжується син, якого батьки дають ім’я Жан-Жак.

Вчительські мандрівки

Ампер продовжує давати уроки, і в 1802 р. йому пропонують стати вчителем математики і хімії в Центральній школі р. Буржа. Хоча в його віданні перебувають обидві науки, свої основні зусилля Ампер спрямовує саме на математику. Його дослідження в галузі теорії ймовірності» в 1803 р. приводять його в Паризьку академію, де він представляє свій праця «Математична теорія ігор». Але в липні цього ж року в його житті відбувається ще одна особиста трагедія: до великого горя, помирає його Жюлі, яка страждала слабким здоров’ям. Залишатися в Ліоні, де все нагадує про гаряче коханій дружині, вже нестерпно, і Ампер остаточно перебирається в Париж. До того часу він вже заслужив визнання і за свої викладацькі здібності, і за талант дослідника в області математики. І ось, в 1804 р. він поступає на службу в Політехнічну школу в якості «репетитора» (молодшого викладача). У 1809 р. Ампер, незважаючи на те, що був самоучкою, отримує звання професора, чому багато в чому посприяла його викладацька репутація. Цю посаду він займатиме до 1828 р. Професор Ампер навіть стане читати в Паризькому університеті лекції з філософії та астрономії, в 1819 р. і 1820 р. відповідно. Черговим поворотним моментом у його трудах на ниві науки стає його прийняття у члени Академії наук у 1814 р.

Роботи в галузі електродинаміки

У вересні 1820 р., на одній із зустрічей Французької академії наук, Амперу і його товаришам по цеху представляють дивовижне відкриття датського фізика Ханса Ерстеда в галузі електродинаміки. Відкриття це стосується дії, що чиниться електричним дротом на намагнічену голку. Це пробуджує, в свою чергу, цікавість Ампера, який, продовжуючи досвід, досліджує взаємозв’язок електрики і магнетизму. Вже через два тижні він оприлюднить результати своїх експериментів, які показали, що два паралельних дроти, по яких йде електричний струм, взаємно притягуються, якщо струм йде в одному напрямку, і взаємно відштовхуються, якщо струм йде в протилежних напрямках. Відкриття виявляється революційним і ляже в основу зароджується електродинаміки. Ампер продовжує ставити досліди, і всі результати вносить в щотижневі звіти для академії. Пізніше вони будуть опубліковані в праці «Хроніки дослідів з хімії та фізики», який вважається першою роботою з електродинаміки. Наступні наукові нотатки він представить публіці в 1822 р. Всі дослідження та результати дослідів Ампера одержують широке поширення, і у 1826 р. виходить у світ найбільш значна його праця – «Науковий нарис математичної теорії електродинамічних феноменів». Ця публікація стала джерелом безлічі ідей XIX століття щодо взаємодії електрики і магнетизму. Цією працею в своїх роботах керувалися такі вчені, як Фарадей, Вебер, Томсон і Максвелл. В пошуках підходящого назви для нової області науки вперше з’являється термін «електродинаміка». У 1827 р. Ампера обирають іноземним членом лондонського Королівського товариства, а в 1828 р. і іноземним членом Королівської академії наук Швеції.

Смерть і спадщина

В останні роки життя Ампер страждав душевними розладами і відчував огиду майже до всіх знань, а до математики та інших наук в особливості. 10 червня 1836 р. в Марселі, його вбила лихоманка, яка стала причиною смерті. Ім’я Ампера, що ввійшло в науку як одного з основоположників електромагнетизму, було увічнено в 1881 р. підписанням міжнародної конвенції, згідно з якою встановлювалася нова одиниця вимірювання електричних параметрів «ампер». З тих пір «ампер» є загальноприйнятою одиницею вимірювання сили електричного струму. Остання робота вченого, “Essai sur la philisophie des sciences” (“Аналітичний виклад натуральної класифікації всіх знань людства”), була видана посмертно його сином Жаном-Жаком Ампером, який до того часу встиг стати відомим літературним критиком і письменником.

Останнє оновлення ( Понеділок, 20 січня 2020, 13:43 )